Història
No podem afirmar quan i com va nàixer la primera banda de música, però sabem que des de mitjans del s. XIX la localitat en comptava amb una de reduïdes dimensions. Gràcies a la documentació conservada en els arxius de la Diputació provincial de València constatem que en 1865 existia una banda conformada per aficionats, els quals es dedicaven a les tasques agrícoles que sols aspirava a tocar al poble. Pel que fa a la direcció tècnica corria a càrrec d’un dels membres, també llaurador, amb “major instint musical”.
Una peculiaritat marcà l’inici de la nova centúria, amb períodes d’activitat seguits d’altres d’inactivitat. Per exemple a les festes patronals de 1901 actuà la banda de Gandia, però juntament tenim constància que en la mateixa dècada operava una entitat, sense massa pretensions. Poc a poc la banda es consolidà, especialment entre les acaballes de la dècada de 1910 i primeries de 1920 en què comptà amb la direcció del llutxentí i exmilitar Rafael Pérez Ferri, destacant l’ampliació del repertori com consta en l’arxiu de la societat.
A partir de 1925 la banda entrà en crisis, l’any 1929 es donà una forta picabaralla entre els joves i els majors de la banda i finalment, en 1930, desaparegué. En 1932 faristols i instruments foren venuts per fundar la banda de Beniatjar.
En 1935 revifà la flama de l’associacionisme musical, quan un grup de joves i del veterans s’adreçaren a Fernando Benavent Vidal per fer-ne una. El tio Fernando és per tots nosaltres figura cabdal per entendre la nostra societat musical, a més d’haver-lo declarat en vida director honorífic. Va ser ara quan es posaren les bases de la Unió Musical la Primitiva de Quatretonda. L’esclat de la guerra capolà esta iniciativa que es reprengué finalitzat el conflicte en 1939. El 21 d’agost de 1942 presentà els seus estatuts en la governació provincials, amb el nom d’Unión Musical La Primitiva.
Per pressions del Govern Civil en 1947 va haver de canviar la seua denominació a Unió Musical Quatretondense. D’ençà la banda s’integrà plenament en el cicle festiu valencià participant en gran nombre de festes com les Fogueres d’Alacant, Falles de València, festes de moros i cristians i festivitats patronals.
Aixina passà el temps fins a 1981 en què els problemes retornaren; aquella crisi acabà amb l’abandó de gran part dels joves que crearen l’Agrupació Musical la Nova de Quatretonda. Els problemes continuaren i a finals de 1985 una segona crisis somogué la Unió Musical Quatretondense quedant greument malmesa.
Ambdues entitats passaren anys en competència, però en 1992 la Unió Musical Quatretondese i l’Agrupació Musical la Nova, com a entitats germanes reprengueren converses que culminaren el dia del Crist de 1993 que actuaren per unides, posant les bases de la societat musical que som a dia de hui.
A aquella vesprada de setembre li’n seguiren moltes altres: actuacions als pobles, entrades de moros, cercaviles, festes patronals i fins al dia de hui. Actualment tenim una escola de música reconeguda per la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, una seu social al carrer Sanchis Guarner número 16 i un fum de projectes que volem que conegues.
Som La Nova de Quatretonda, hereus de més de 150 anys de tradició bandística a Quatretonda!!